Wat valt er te beleven in de omgeving van “De Vroonlande”?

In de omgeving van Sint-Pancras (regio Alkmaar) zijn vele bezienswaardigheden te vinden. Onderstaand een kleine sfeerimpressie:

omgevi6Museum de Broekerveiling is de oudste doorvaar groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk wordt de herinnering levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn. Neem plaats in de veilingbankjes in het unieke veilinggebouw uit 1912. Het ademt nog echt de sfeer uit van weleer. U bepaalt via de autenthieke veilingklok van begin 1900 zelf de prijs voor de aangeboden groenten. Druk op het juiste moment en voel u handelaar van de dag! Ook heel leuk voor kinderen.

Meer informatie vindt u op www.broekerveiling.nl


omgevi4Elke vrijdagmorgen van april tot september is Alkmaar DE Kaasstad van Holland. Van 9 tot 12 in de ochtend verkopen boeren en fabrikanten de gemaakte kaas aan de handelaren via handjeklap. Dan komen de kaasdragers in aktie die de kazen op berries van de Waag naar de vrachtwagens dragen, zoals dit al bijna 400 jaar plaatsvindt. De bereiding van kaas vroeger en nu en het plattelandsleven wordt getoond in het Hollands Kaasmuseum. Alkmaar heeft meer te bieden dan kaas alleen. Met ruim 400 monumenten heeft de stad een schat aan cultuurhistorie met een historische as van Waaggebouw tot aan de Grote St. Laurenskerk met daartussen gevels, grachten, kerken etc. Een tocht per open boot toont u de stad vanaf het water, met een beschreven wandelroute kunt u de stad te voet verkennen.


omgevi3Strand en duinen, zon en wind, natuur en winkels. De badplaatsen van de Noordzeekust bij Alkmaar bieden het allemaal met de beroemde badplaatsen Egmond, Bergen en Schoorl. Bergen ligt iets van de kust en is lommerrijk met vele grote villa’s, chique boetiekjes en restaurantjes. Bergen geldt als kunstenaarsdorp en herbergt het Museum Kranenburg, met een grote collectie kunst. Bergen aan Zee is de badplaats, ongeveer 5 kilometer van Bergen. Schoorl en daarbij Groet en Camperduin worden van zee gescheiden door een bosgebied. Centraal in de kustregio ligt Egmond aan Zee. Van oudsher een vissersplaatsje maar nu vooral een badplaats gebouwd rond de vuurtoren Jan van Speyck.


omgevi7 De dorpjes Schoorl, Groet en Camperduin liggen als een lint aan de rand van het Nationaal Park ‘de Schoorlse duinen’, het breedste en meest afwisselende duingebied van de Nederlands kust. Gedurende het hele jaar is het een prachtig wandel- en fietsgebied. Een gebied om te ontdekken en van te genieten. Het ene moment waant u zich in de duinen, het andere moment in de bossen.

 

 


Schagen, het geografisch middelpunt van de Noordkop, heeft veel te bieden: een pittoresk stadscentrum, een verrassende variatie van winkels en horeca, unieke activiteiten zoals bijvoorbeeld de Westfriese Markt en de Paasveetentoonstelling, het prachtige omliggende polderlandschap. Ze symboliseren waarvoor Schagen een synoniem is geworden: gezelligheid.


omgevi5 Een polder is een drooglegging. Waar eerst water was, is nu land. In de omgeving van Alkmaar zijn vanaf de 16e eeuw al polders drooggelegd. Vaak gebeurde dat door middel van molens, zoals in de Schermer. De Museummolen in de Schermer laat nu nog zien hoe dat vroeger ging en is tot en met oktober dagelijks geopend van 10 tot 17. Waar polders zijn, zijn ook dijken. De Omringdijk is 126 kilometer lang en dateert uit de 14e eeuw en loopt dwars door de regio.

 


In historische rijtuigen kunt u zich, voortgetrokken door een stoomlokomotief, verplaatsen tussen Hoorn en Medemblik. Deze rit is eventueel te combineren met een boottocht en een bezoek aan de prachtige zuiderzee stadjes Hoorn en Medemblik..


omgevi2Eeuwen terug in de tijd en dwalen door de zalen en gewelven van een heus kasteel in Medemblik. Op de woonruimte na is het gehele kasteel te bezichtigen. Er is de taveerne, de voormalige kelder van het kasteel. Via een wenteltrap komt men in de burchtzaal, dan in de Ridderzaal en in de ronde en de vierkante toren. Via de ronde toren komt men op de zolder boven de ridderzaal, die ingericht is als tentoonstellingsruimte. Ook kunt u zien en horen hoe het er aan toe ging in het kasteel in de middeleeuwen: een voorradzolder, een slaapplaats, een schrijvershoek, een timmerman en een gevangene vertellen hun verhaal. Daarna kunt u via een wenteltrap naar het cachot. Verder via de wenteltrap komt men in de voormalige wapenkamer die nu ingericht is als kantongerecht.


omgevi9In het Zuiderzeemuseum kunt u dwalen door de tijd, zowel binnen als buiten. In het binnenmuseum kunt u, naast een reeks wisselende tentoonstellingen, onder meer exposities bewonderen over het leven van de vissers en schippers uit het Zuiderzeegebied, maar ook over de inpoldering van grote delen van het gebied door bekende Nederlandse waterbouwkundigen Het buitenmuseum is opgezet als een zuiderzeestadje. Al dwalend door de straten en steegjes komt u ruim 130 woningen, winkels en werkplaatsen tegen. Tussen de huizen hangt de geur van verse teer, gerookte vis en turfkacheltjes. Ambachtslieden zoals de zeilmaker, kuiper en touwslager zijn er aan het werk. U maakt een praatje met bewoners uit Urk anno 1905, of volgt een schrijfles in het Kollumer schooltje. Ook kinderen stappen zo terug in de tijd. Met stelten, hoepels, speurtochten en een verkleedpartij in Marker of Volendammer kleding. Iedere woensdagmiddag en in het weekend kunnen zij bovendien klompenbootjes maken. Op Het Kindereiland laten Sijtje en haar broer Simon hun leeftijdsgenootjes ontdekken wat hun dagelijkse bezigheden rond 1930 op Marken waren. Meer informatie vindt u op www.zuiderzeemuseum.nl


omgevi1Amsterdam heeft een van de belangrijkste en gaafste historische stadskernen van de wereld. Karakteristiek voor het Amsterdamse stadsgezicht zijn de als woonhuizen gebouwde grachtenpanden, gekenmerkt door een smalle, relatief hoge gevel, met een vaak rijk geornamenteerde gevelbeeindiging. Verder hoeven we natuurlijk niet veel te vertellen over Amsterdam: wie kent deze unieke wereldstad niet ? Gaat u even buiten Amsterdam op stap, dan vindt u Volendam, Edam en Monnickendam. Unieke stadjes met een eigen cultuur. Hollandser kan niet.

 


De franse keizer Napoleon heeft bij een bezoek aan Huisduinen opdracht gegeven tot de bouw van fort Kijkduin. Waarom hij dat deed en wat er daarna allemaal op deze historische plek is gebeurd komt u allemaal te weet tijdens de rondleiding en de permanente expositie. Het schitterend gerestaureerde fort bevat tevens een voor Europa uniek zee-aquarium waar u een tiental prachtige aquaria met ieder een eigen thema. Sensationeel is de vele meters lange glastunnel. Meer informatie vindt u op www.fortkijkduin.nl


recratie-gebied-Geestmer-AmHet recreatiegebied Geestmerambacht, dat ten noorden van Alkmaar ligt, biedt allerlei mogelijkheden voor recreatie in een natuurlijke omgeving. Er zijn fiets- en wandelpaden, een plas met stranden, bos, rietoevers en een natuurgebied. Het is aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars, gezinnen met jonge kinderen, trimmers, natuurliefhebbers en watersporters. Meer informatie vindt u op http://www.geestmerambacht.nl/

 


fietsrouteplanVeel fiets, zwem en wandelplezier!

Meer weten of reserveren? Stuur ons een email.